Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Blaasontsteking

Ik denk dat ik blaasontsteking heb, wat nu?

Mijn situatie is


In het kort

Klachten bij blaasontsteking zijn pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in uw rug of onderbuik.
Laat als dat nodig is uw ochtendurine nakijken bij uw huisarts. Vaak is dat niet nodig (zie hieronder)
U kunt eventueel afwachten of de klachten vanzelf overgaan.
Drink elke dag 1,5 tot 2 liter.
Na een week nog klachten? Slik dan antibiotica.
Wordt u zieker en krijgt u koorts? Bel uw huisarts.
Soms zijn direct antibiotica nodig, zoals bij heftige klachten en voor vrouwen die zwanger zijn, diabetes hebben of afwijkende urinewegen.


Is het nodig dat ik urine inlever, en zo ja hoe doe ik dat?


Zelf regelen.

Als u vrouw bent, gezond en niet zwanger en u herkent de klachten als blaasontsteking, dan hoeft u geen urine in te leveren.
Als u medicijnen nodig heeft (lees informatie: kort samengevat: als de klachten heftig zijn of langer dan een week duren, dan helpen antibiotica om de ontsteking snel te laten genezen. Ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken), dan kunt u die aanvragen bij de assistente via MijnGezondheid.net of telefonsich.
Als u medicijnen bestelt dan geldt: maak de kuur altijd af, ook al heeft u geen klachten meer. Anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken. Soms houdt u nog klachten tot enkele dagen na afmaken van de kuur.

Wel inleveren

Als u wel urine in moet leveren dan dit formulier uitprinten en invullen en samen met urinepotje bij de assistente inleveren.

Zet op uw formulier uw emailadres en/of 06 nummer, dan kunnen we contact opnemen of u een berichtje sturen.
U kunt ‘s middags tussen 13.30 en 15.00 uur bellen over de uitslag, als u MijnGezondheid.net gebruikt kunnen we u een berichtje sturen over de uitslag (voor u en ons makkelijk); aanmelden? Aanmeldformulier invullen.